Minimalism

Att leva minimalistiskt har blivit alltmer vanligt. För vissa är det lite av en trend medan andra ser det som ett sätt att hjälpa miljön genom att sluta konsumera. För andra kan det vara ett måste att bo på liten yta på grund av ekonomin. Vilken är orsaken är till att leva minimalistiskt finns det några grundprinciper som de flesta minimalister brukar leva efter. Det gäller att förvara rätt och ha sina saker organiserade för annars fungerar det inte att leva minimalistiskt. Det finns dock en annan typ av minimalism som inte alls har att göra med att leva enkelt och att spara på jordens resurser. Den skandinaviska inredningsstilen som är stilren och avskalad är en variant. Minimalism ses också som en inriktning inom konsten där det subjektiva är bortskalat och uttrycksmedlen är så enkla som möjligt. Vad är minimalism för dig? Många känner en längtan efter att rensa i röran enligt Feng shui och andra har anammat den japanska städgurun KonMaris metoder.

Dubbelmoralen i Sverige

Vi svenskar vill rädda jordens resurser och det gör vi genom att rensa hemma. Frågan är ju om vi gör det för att rädda världen eller om vi gör det för att få ordning och reda hemma. Att viljan om att leva avskalat har funnits länge i Sverige skvallrar just den kända skandinaviska inredningsstilen om. Den är stilren och enkel. Ordet enkel betyder dock inte att det är billigt utan att det är raka rena linjer. Att städa bort alla onödiga prylar och köpa nya som är mer stilrena räddar inte världen. Svenskar konsumerar som aldrig förr. Dessutom är vi ett folk som gärna reser och resorna går längre och längre bort för vi vill upptäcka nya platser som inte kryllar av turister. Samtidigt förfaras vi över lokalbefolkningen på dessa platser som inte har samma miljötänk som vi. Frågan är dock vem som lever minimalistiskt. Är det du som sopsorterar i ditt eleganta stilrena hem som du inrett i minimalistisk stil och nu är ute på långresa eller är det kanske han som bor i ett skjul och kastar skräpet utanför dörren?

Vem är Marie Kondo?

Marie Kondo är ett japanskt organiseringsproffs. Hennes metod kallas KonMari och har varit mycket omtalad den senaste tiden. Även om själva metoden inte förespråkar minimalism blir det oftast att man nöjer sig med mindre och inte överkonsumerar. Man vänjer sig helt enkelt vid att leva med mindre av allt. Metoden går ut på att gå igenom hemmet bit för bit. Vanligast är att börja med exempelvis tröjor. Lägg ut alla tröjor du äger på golvet. Behåll bara de som verkligen känns rätt för dig. Övriga skänker, säljer eller slänger du omedelbart. På det viset går man sedan igenom kläder, prylar och papper. Därefter kan man gå över till lån och avbetalningar man har. Att samla alla på ett och samma ställe gör att du får mer ordning på dem. Här kan du hitta mer info om att samla lån via Sambla till exempel. Det kanske känns svårare att gå in på sociala medier och rensa men det är en del i processen som kan ta upp mot sex månader.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike