Inred ute

Även om inredning kallas ”inredning” just för att det sker inomhus, talar man idag minst lika mycket om att ”inreda sin trädgård” eller ”inreda uteplatsen”, det vill säga att inreda utomhus. Det är inte heller så konstigt som det låter, eftersom uteplatsen och trädgården är en del av hemmet och en del av boytan. Man bör därför lägga lika mycket energi på att skapa en trivsam och stilriktig miljö utomhus som man gör inomhus.

summer-783345_960_720Nyckeln för att inreda en funktionell och mysig trädgård där man vill tillbringa tid är att skapa vad som brukar kallas för ”rum”. Med det menas inte att man ska avskärma olika delar av trädgården helt från varandra, utan att man ska tänka på funktionen hos de olika delarna av trädgården. En del kan till exempel vara till för avslappning, med en hängmatta eller några vilstolar, en del för umgänge, med matbord och stolar, och en del för stoj och lek, med pool, vattenspridare eller kubbspel. Beroende på vilka intressen man har kan man sedan lägga till eller ta bort rum från denna lista. Tycker man om golf kanske man till exempel vill skapa ett ”rum” med en liten minigolfbana, där man kan öva på sin putt. Har man inte en trädgård kan man ändå spela minigolf i Stockholm på exempelvis O’Learys i Kista.

Något annat som är viktigt att tänka på när man inreder trädgården är att välja möbler gjorda av tåliga och slitstarka material, eftersom de ska klara av att stå ute hela sommaren, och kanske till och med året runt. Naturmaterial som sten och trä är alltid bra alternativ, även om trä kan kräva en hel del vård och omsorg för att hålla sig vackert år efter år. Genom att använda dessa tåliga möbler som grund och lägga till trendiga detaljer i form av kuddar och plädar, krukor och växter, kan man skapa en riktig oas i sin trädgård, där man kommer att vilja tillbringa sommarens alla dagar.

Att inreda trädgården handlar dock självklart inte bara om möbler och dekorationer, utan också om vad man faktiskt planterar. För att trädgården ska vara vacker hela säsongen är det bra att tänka på att plantera träd och blommor som blommar under olika tider på året, till exempel körsbärsträd som blommar på våren, blommor som blommar under högsommaren och ett äppelträd som ger färg med röda äpplen på hösten.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike