Inred med tavlor

Tavlor på väggarna är något som verkligen kan få ett hem att kännas levande, och är ett av de bästa sätten att uttrycka sin personlighet och smak via sin inredning. Det är dock inte alltid det lättaste att samordna alla de tavlor och konstverk man har samlat på sig genom åren till en sammanhängande helhet på en vägg, och inte heller alltid lätt att veta var man ens ska placera tavlorna. Här tänkte vi därför ge lite tips på hur man kan tänka när man inreder med tavlor, för att de verkligen ska komma till sin rätt.

Ett av de mest klassiska sätten att verkligen dra blickarna till sina tavlor, och göra dem till mittpunkten i rummet, är att skapa en tavelvägg genom att arrangera flera tavlor tillsammans i ett slags kollage. När man skapar en tavelvägg är det viktigt att tavlorna har en röd tråd, antingen i form av motiv eller genom deras färger, för att det inte ska kännas rörigt. Ett annat tips för att tavelväggen ska kännas sammanhängande är att försöka ha räta yttre linjer, och att alla tavlor hänger på samma avstånd från varandra. Vattenpasset är ens bästa vän när man planerar en tavelvägg – då slipper man frustrationen av att en eller flera tavlor hänger lite snett när man är klar. Något annat som underlättar stort är att lägga ut alla tavlor på golvet först, för att planera hur man ska hänga tavlorna, innan man börjar spika i väggen.

Om man har en trapp är den en perfekt plats att visa upp tavlor, eftersom man går förbi tavlorna varje gång man går upp eller ned i trappan. Beroende på om man har stora eller små tavlor passar olika upphängningar bäst. För små tavlor passar det till exempel bäst att hänga dem i en rät linje, eftersom mellanrummet mellan tavlorna annars kommer att förstärka trappans lutning. Om man däremot har större tavlor kan man hänga dem i höjd med varje trappsteg, så att de bildar en diagonal linje längs med trappan.

Man behöver dock inte hänga upp tavlorna överhuvudtaget för att de ska få en framträdande plats i hemmet – att till exempel luta tavlorna mot väggen på en låg hylla eller ett skrivbord är minst lika effektivt. Tavlorna kan då utgöra ett komplement till andra dekorationer som man grupperar på ytan, som vaser, ljusstakar eller rena prydnader. Om du till exempel har en fin vas vars färger du vill framhäva, kan du alltid leta efter en tavla som matchar den, istället för att (så som det ofta är annars) köpa inredning som matchar de tavlor man äger. Du hittar tips på fina tavlor hos Desenio, som passar alla färgteman och för alla typer av upphängningar eller placeringar.

Ett annat sätt att ”tänka utanför lådan” är att ställa upp tavlorna i bokhyllan. Det sägs ju ofta att böcker ger ett hem dess själ, och eftersom detsamma kan sägas om konst passar det bra att dessa två föremål samsas om utrymmet i bokhyllan. Genom att ställa upp tavlorna på detta sätt slår man två flugor med en smäll, eftersom man lättar upp bokhyllans kompakta bokryggar samtidigt som man skapar en framträdande plats för sina favorittavlor i rummet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike