Att anlita en inredningsdesigner

De flesta tycker om att ha ett hem som de själva trivs i, och som de gärna visar upp för andra. Särskilt inom den svenska och nordiska kulturen är heminredning en viktig del av hur vi presenterar oss själva för andra, eftersom vi bjuder hem folk till våra hem i större utsträckning än i exempelvis kulturerna runt Medelhavet. Vår inredning reflekterar vilka vi är, tycks de flesta känna, och man tycker därför att det är viktigt att inredningen både är personlig och följer de rådande trenderna inom inredning. Det är dock inte alla som har tid, lust eller tillräcklig känsla för färg och form för att skapa det perfekta hem de visualiserar i sitt huvud. Det är då det kan vara läge att anlita en inredningsdesigner.

Innan man tar kontakt med en inredningsdesigner finns det några saker man bör ha klart för sig. Det gäller till exempel hur stor omfattningen på ens projekt är – handlar det om hela hemmet eller bara ett (eller ett par) rum? Man bör också vara på det klara med exakt vad det är man vill ha hjälp med. Vill man bara ha en konsultation, där man får råd kring färgval för väggar, tak och golv, möblering etcetera, eller vill man också att inredningsdesignern utför själva arbetet? Vill man ha tips om mer omfattande renoveringar som kan göras i framtiden? Eller vill man faktiskt genomföra de renoveringarna nu, till exempel att göra om hela planlösningen i ens hem för att bättre passa ens behov?the-interior-of-the-1508273_960_720

Om ens projekt gäller det sistnämnda, det vill säga en mer omfattande renovering som också kräver att man till exempel river och bygger väggar, är det sannolikt en bättre idé att man kontaktar en inredningsarkitekt än en inredningsdesigner. Skillnaden mellan de två yrkena är framförallt att en inredningsarkitekt sannolikt har fler års studier bakom sig; ”inredningsarkitekt” är nämligen en skyddad yrkestitel, vilket gör att man bara får kalla sig för inredningsarkitekt om man har en yrkesexamen i ämnet från en högskola eller ett universitet. Det gör att en inredningsarkitekt har en bredare kunskap och kan hjälpa till med mer komplicerade inredningsfrågor, till exempel hur man får in mer ljus i hemmet eller hur man renoverar badrummet på det mest optimala sättet. En inredningsarkitekt kan också skapa en färdig ritning över en planerad renovering, som man sedan kan lämna över till hantverkare som utför arbetet.

Med en högre kompetens kommer dock även sannolikt ett större arvode. Om ens projekt framförallt rör möblering och färgsättning finns det därför ingen anledning att välja en inredningsarkitekt framför en inredningsdesigner. Man måste visserligen inte ha genomgått någon särskild utbildning för att få kalla sig inredningsdesigner, men de flesta har ändå bred kompetens inom området som de kan ha fått via mindre utbildningar i ämnet eller genom att ha arbetat inom snarlika branscher.

Om du själv arbetar som inredningsdesigner eller inredningsarkitekt, och nyligen har startat upp din egen firma, finns det ett effektivt sätt att snabbt få in pengar från dina kunder: sälj fakturor. Genom att sälja dina fakturor till ett företag som Fakturino kan du direkt få in pengarna, och använda dem för marknadsföring, lokalhyra eller någon av de andra kostnader som kan kännas särskilt tunga i uppstartsfasen av ett företag.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike