Vad är allmogestil?

När man intresserar sig för heminredning stöter man ibland på ord som kan vara svåra att förstå. Ett sådant ord är allmoge. För många är det säkert ett ord man hört men som man inte riktigt vet vad det betyder. Allmoge är beteckningen på de möbler och föremål som användes i det svenska bondesamhället under 1650 – 1900. Stilen kännetecknas av att möblerna är robusta och lantliga. Det var vanligt att möblerna tillverkades på den egna gården, oftast av trä. Det hände att man sedan målade materialet i en önskad färg. Allra mest intressant med allmogestil är att det under sin ursprungstid inte var något speciellt eller lyxigt. Snarare var det den fattigare delen av befolkningen som fick förse sitt hem med allmogemöbler. Flertalet kända svenskar var förespråkare för den här stilen. En av dem var Carl Larsson, en konstnär från Stockholm. Idag används allmoge även som beteckning för föremål och möbler som är nytillverkade, men inspirerade av dåtidens bondesamhälle.

Inred i allmogestil

Äldre allmogeföremål räknas idag som antikviteter. De har ett högt värde och är eftertraktade, något bönderna som tillverkade föremålen antagligen inte hade räknat med. Det gör att det kan vara svårt att hitta passande föremål om man inte har en tjock plånbok. Det man däremot kan göra är att bli inspirerad av stilen och leta efter liknande föremål som är tillverkade senare. Sådana finns det gott om i många affärer. Vill man förkovra sig mer i allmoge kan man få se många föremål på antikmässan. Där kan man också köpa saker om man vill. Allmogestilen passar någon som vill ha en naturlig och jordnära känsla i sitt hem. Vill man inreda sitt hem i allmogestil är det bra att besöka mässor för att få idéer och tankar om vad man kan göra. Det kan också löna sig att gå på museum för att få en helhetsbild över hur ett hem såg ut på den tiden. Är man händig kan man välja att tillverka möblerna själv och ibland när gamla bondgårdar skall tömmas kan det ordnas auktioner där allmogemöbler säljs. Under sådana tillställningar kan man göra riktiga fynd.

Hitta ett jobb som innefattar allmogestil

Om man är intresserad av allmoge och är duktig på inredning kan man välja att arbeta inom området. Eftersom många av möblerna har många år på nacken kan de behöva restaureras, och till det behövs kunniga yrkesmänniskor. Vill man på något sätt arbeta med allmoge kan man hitta flertalet jobbannonser här som på olika sätt berör stilen. Beroende på vilken typ av jobb man är ute efter behöver man olika utbildningar. Skall man renovera möbler behöver man dels ha kunskap om deras tillverkning och om hur man tar tillvara på de kvalitéer föremålen har. Vill man arbeta med inredning behöver man ha kunskap inom färgsättning och material. En yrkesgrupp man inte får glömma bort är snickare. Eftersom man kan tillverka nya allmogemöbler finns det en efterfrågan på duktiga hantverkare som kan skapa möbler från grunden. Oavsett vilken typ av jobb man letar efter är det viktigt att man har en stor kunskap om allmogehistoria för att man skall kunna bevara stilen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike