Att tapetsera om hemma

Att tapetsera om själv kan de flesta klara av genom att följa några enkla råd. Väggar upptar en stor yta i alla hem och att förbättra väggarnas ytskikt är en förändring som verkligen får en stor effekt, rent visuellt. Ofta är målare vana vid att utföra tapetsering men det är också ett renoveringsprojekt som de flesta kan utföra på egen hand. Tänk på att en vägg med flera dörrar och fönster är mer komplicerad att tapetsera än en vägg helt utan öppningar. Det är också bra att vara två personer när man tapetserar eftersom bitarna kan vara lite svåra att ”styra” så att de hamnar precis rätt.

Förarbetet är viktigt inför en tapetsering

Med förarbete menar man den del av tapetseringsarbetet som bara kommer att synas indirekt genom sin effekt på själva tapeten. Är dina väggar helt jämna kan du tapetsera direkt utan förarbete men ofta finns det små problem som du behöver åtgärda. Små skarvar mellan befintliga tapeter eller gipsskivor kommer att synas under din nya tapet och kan behövas slipas ner eller spacklas över. I vissa fall är det smartast att ta ner gamla tapeter helt och om du har ett skrovligt underlag kan man sätta upp tunna gipsskivor innan tapetseringen. De trendigaste tapeterna just nu är blommiga men tänk på att en väl genomförd tapetsering håller väldigt länge. Välj en tapet du kan leva med ett bra tag.

Att tänka på vid tapetsering

Mönsterpassning är det som många tycker är svårast vid en tapetsering. Det handlar om att få mönstret på en våd att fortsätta på ett naturligt sätt med nästa våd. Enfärgade eller randiga tapeter behöver sällan mönsterpassas. Utbudet av mönster och färger är otroligt stort när det gäller tapeter. Ofta kan man som kund be om att få flera tapetprover innan man bestämmer sig. Med prover är det lättare att föreställa sig hur en tapet kommer att se ut på väggen i rummet man vill tapetsera. Non-woven är en ny typ av tapet som är extra lätt att sätta upp och som dessutom är väldigt hållbar.

Blommiga tapeter är trendiga nu

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike